Care este diferența dintre Pilates pe aparatul Reformer și Pilates la saltea?
Pilates la saltea și Pilates pe Reformer au la bază conceptul lui Joseph Pilates, cel care a inventat și aparatul în sine. Pentru majoritatea fanilor, Pilates, nu este o alegere, cele două completându-se frumos.
Pilates la saltea
Antrenamentul Pilates la saltea este principalul concept dezvoltat de Joseph Pilates. Compus, inițial, din 34 de exerciții, acesta a generat nesfârșite variații pe măsură ce practica a devenit mai populară. Scheletul original al antrenamentului, încă, se păstrează în cele mai multe variante.
Lucrul cu salteaua este cel mai accesibil din întreg repertoriul Pilates. Nu este nevoie de echipament special, decât de o suprafață moale de susținere, iar investiția inițială tinde să fie mică. De aceea, antrenamentele Pilates au fost incluse în activitățile cluburilor sau studiourilor de fitness. În plus, aceste tipuri de exerciții sunt adaptabile pentru toate nivelurile de fitness și pentru toate vârstele. Este, de asemenea, familiar. Cei mai mulți dintre noi am mai efectuat exerciții la saltea, fie acasă, fie la o clasă de yoga sau fitness, fie la orele de educație fizică în școală. Drept urmare, nu există factorul de intimidare care poate împiedica oamenii să lucreze pe un Reformator pentru prima dată.
Deși, este mai ușor să începi cu Pilates la saltea, exercițiile în sine sunt destul de provocatoare, în special, pentru începători. Principala diferență între cele două tipuri de Pilates este, că pe saltea folosiți doar propria greutate corporală ca rezistență. Nu există niciun suport pentru picioare, arc sau curea pe care să le împingi sau să le tragi.
Pilates pe aparatul Reformer
Aparatul Reformatorul este format dintr-un pat plat, care se află deasupra unui cadru metalic sau din lemn. Atunci, când începi antrenamentul pe Reformer și te întinzi pe spate, cu capul susținut de o tetieră și picioarele sprijinite pe o bara de la capătul cadrului, prima senzație ar putea fi una de relaxare. Acesta va fi rapid îndepărtată. Sub suportul plat pe care te așezi, se află o multitudine de arcuri și scripeți care controlează rezistența. Această rezistență face ca exercițiile efectuate pe Reformator să fie foarte eficiente. În timp ce antrenamentul de rezistență standard poate fi asociat cu exerciții izolate, de tipul flexiilor pentru biceps sau îndreptări, pe Reformer toți mușchii lucrează împotriva rezistenței în același timp. Fidel idealurilor lui Joseph Pilates, aparatul Reformer lucrează mușchii într-un mod echilibrat, nici sub-antrenat, nici supra-antrenat.
Spre deosebire de Pilates la saltea antrenamentul pe Reformer se face pe o suprafață ridicată. În funcție de exercițiu poți lucra pe Reformer la câțiva centimetri de sol sau în sprijin pe un picior, cu celălalt picior aflat pe bara de suport.
În timp ce antrenamentele Pilates pe Reformator și Pilates la saltea sunt concepte diferite, acestea împărtășesc un nucleu comun care este evident prin similitudinea exercițiilor. Unele exerciții pot fi făcute cu ambele echipamente, cum ar fi „the hundred” sau cercurile pentru picioare. O altă asemănare este că atât antrenamentele clasice la saltea, cât și cele pe Reformator sunt adesea realizate într-o secvență stabilă concepută de Joseph Pilates.
Așadar, ce fel de Pilates preferi – la saltea sau pe Reformer? Vestea bună este că nu trebuie să alegi. De fapt, vei observa o evoluție mai rapidă dacă le combini, așa cum sugera și Joseph Pilates.
Sursa: Pilates Any Time
Leave a comment