Institutul Global de Wellness definește acest concept ca fiind practicarea activă a unor activități, alegeri și stil de viață care conduc la o stare de sănătate holistică.
Există două aspecte importante ale acestei definiții. În primul rând, conceptul de “wellness” nu este o stare pasivă, ci mai degrabă o „căutare activă” asociată cu intenții, alegeri și acțiuni, în timp ce tindem spre o stare optimă de sănătate și bunăstare. În al doilea rând, starea de bine este legată de sănătatea holistică, adică se extinde dincolo de sănătatea fizică și încorporează multe dimensiuni diferite, care ar trebui să funcționeze în armonie.
Conceptul de “wellness” este multidimensional:
Starea de bine înseamnă mai mult decât sănătatea fizică. Majoritatea modelelor de wellness includ cel puțin șase dimensiuni:
– Fizic: susținerea unui organism sănătos prin exerciții fizice, nutriție adecvată, somn calitativ.
– Mental: dezvoltare prin învățare, rezolvarea de probleme, creativitate.
– Emoțional: Conștientizarea, acceptarea și exprimarea propriilor sentimente și
înțelegerea sentimentelor celorlalți.
– Spiritual: Căutarea sensului și a scopului superior al existenței umane.
– Social: Conectarea și implicarea în comunitate, într-un mod semnificativ.
– Mediul: Conștientizarea legăturii dintre acțiunile umane, alegerile noastre, bunăstarea generală și sănătatea planetei, și acționarea pe baza acestei legături.
Conceptul de “wellness”, sau starea de bine, este diferită de asistența medicală. Sistemele noastre de asistență medicală utilizează o abordare patogenă și reactivă, axată pe cauze, consecințe, diagnostic și tratament al bolilor și rănilor. În schimb, starea de bine este o abordare proactivă, axată pe prevenire și stiluri de viață sănătoase.
În cele din urmă, o bază solidă pentru bunăstare ne ajută să prevenim și să depășim bolile, atât în prezent, cât și în viitor.
Sursa: Global Wellness Institute
Leave a comment