În ceea ce privește menținerea stării de sănătate, există multe tipuri de terapie fizică menite să te ajute să atingi un nivel optim de sanatate si wellness.
Fizioterapia și kinetoterapia sunt forme de terapie fizică, ce servesc unor scopuri complementare în domeniul sănătății. Cu toate acestea, există unele diferențe principale în modul în care lucrează terapeuții, care te pot ajuta să alegi una din cele două specializări.
Dacă ai suferit o accidentare sau ai o durere, inclusiv o durere cronică, ce necesită diagnostic sau un plan de tratament, ia în considerare fizioterapia.
Dacă dorești să îți îmbunătățești condiția fizică, să restabilești funcțiile musculaturii sau să ai o mecanică mai bună a mișcării, alege kinetoterapia.
Fizioterapeuții lucrează pentru a restabili funcțiile articulațiilor, mobilitatea musculaturii și pentru a reduce durerile, după accidentări. Aceștia au cunoștințe aprofundate despre mecanica mișcării, pe care le folosesc pentru a diagnostica și trata problemele existente.
Unii fizioterapeuți vor folosi tehnici de terapie manuală și reabilitare fizică, printr-un plan de exerciții personalizat, efectuat la domiciliu, în timp ce alții vor folosi modalități de tratament pasive, pentru a trata clienții, cum ar fi terapia cu ultrasunete, stimularea nervoasă electrică transcutanată și acupunctura.
Kinetoterapeuții sunt experți în studiul mișcărilor umane și în programarea planurilor de exerciții, individualizate pentru clienți. Au tendința de a lucra cu diferite tipuri de clienți, care au obiective de fitness sau stil de viață, specifice. Scopul principal al unui kinetoterapeut este de a îmbunătăți abilitățile fizice, de a preveni accidentările și de a ajuta clienții să aibă un stil de viață sănătos. În plus, aceștia ajută pacienții să-și îmbunătățească aspectele cheie în fitness, cum ar fi forța musculară și rezistența cardiovasculară, permițându-le să exceleze peste nivelul lor actual de fitness.
Fizioterapeuții diagnostichează leziunile și utilizează tehnici și alte tratamente pasive împreună cu modalități avansate de reabilitare.
Kinetoterapeuții nu diagnostichează leziunile. Ei pot ajuta la tratarea leziunilor existente sau a disfuncțiilor de mișcare prin tehnici de întindere asistate, dar, în general, nu apelează la tehnici specifice fizioterapiei.
Sursa: Inertia Physio
Leave a comment