Ideea de a-ți face casa prietenoasă din punct de vedere ecologic/ eco-friendly poate părea copleșitoare, dar vestea bună este că nu e nevoie să depui un efort exagerat. În acest articol vei găsi moduri prin care poți reduce amprenta de carbon a casei tale. Creează-ți o casă mai ecologică pornind de la lucruri mici, iar în timp poți face pași mai mari pentru a construi o casă ecologică, eficientă din punct de vedere energetic.
1. Dacă este posibil, instalează panouri solare – Prin instalarea de panouri solare, în cazul în care locuiești la casă, poți deveni independent din punct de vedere energetic, astfel reducând costurile datorită folosirii energiei solare, și te vei simți mulțumit știind, că ești responsabili față de mediu.
2. Reciclează – Găsește un spațiu în locuința pentru a instala coșurile de gunoi pentru sortarea diferitelor materiale reciclabile.
3. Creează o stație de compost – Compostarea este procesul de descompunere a materialelor organice pentru a le transforma în îngrășământ pentru îmbunătățirea solului, printr-un proces natural. Lucrurile pe care le poți transforma în compost și pe care ar trebui să le incluzi în acest proces sunt resturi de fructe și legume, zaț de cafea, ceai din frunze vrac, șervețele de hârtie și prosoape de hârtie uzate, paste și orez fierte, biscuiți învechiți și multe altele.
4. Folosește becuri LED
5. Instalează capete de duș cu debit redus
6. Achiziționează aparate electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic
7. Folosește produse de curățare naturale
8. Utilizează un termostat inteligent – Investiția într-un termostat programabil îți va permite să monitorizezi și să controlezi încălzirea și răcirea casei.
9. Plătește facturile online
10. Cumpără mobilier folosit/ second hand
11. Reutilizează pungile – Folosirea unei pungi de pânză atunci când îți faci cumpărăturile va reduce semnificativ utilizarea plasticului.
12. Umple-ți casa cu plante
13. Mănâncă responsabil – Încearcă, să cumperi alimente ambalate minim și evită plasticul sau băuturile îmbuteliate. Alte câteva trucuri pentru a crea obiceiuri alimentare, mai prietenoase din punct de vedere ecologic, includ: aprovizionarea cu alimente de la producători locali, mâncarea crudă și achizitionarea produselor de la companii, care se străduiesc să protejeze mediul.
14. Înlocuiește prosoapele de hârtie – Folosește, în schimb, alternative durabile, cum ar fi lavetele din pânză sau prosoapele de bucătărie din materiale textile.
15. Folosește apa rece – Optează pentru folosirea apei reci atunci când îți speli hainele, deoarece poate reduce consumul de energie și cheltuielile financiare.
Sursa:
Leave a comment