Persoanele care au deprins obiceiuri bune, rareori, trebuie să reziste tentației de a lenevi pe canapea, de a comanda mâncare nesănătoasă, de a amâna sarcinile sau de a viziona încă un videoclip viral înainte de a ieși pe ușă. Pentru persoanele care și-au format obiceiuri sănătoase, este nevoie de puțină voință sau niciun efort pentru a face alegeri înțelepte.
Singura dificultate este că deprinderea unor obiceiuri noi necesită efort și perspectivă. Din fericire, știința oferă atât îndrumări despre cum să începi deprinderea unui obicei nou, cât și strategii pentru a îți ușura adoptarea acestuia.
1. Stabilește un obiectiv specific
Modul în care îți definești obiectivul pe care speri să îl transformi într-un obicei contează. Cercetările au arătat, că obiective precum „meditez în mod regulat” sunt prea abstracte. Vei obține beneficii prin a fi mai specific cu privire la ceea ce dorești să faci și cât de des.
Nu spune „Voi medita în mod regulat”, ci „Voi medita 15 minute în fiecare zi”.
2. Creează un plan detaliat, bazat pe momente concrete
Oamenii de știință au dovedit, că vei face mai multe progrese către obiectivul tău, dacă hotărăști nu doar ce vei face, ci și când vei face, unde o vei face și cum vei ajunge acolo.
Un plan de genul „Voi studia spaniola timp de 30 de minute, cinci zile pe săptămână” este OK. Dar un plan detaliat, bazat pe momente precise, precum „În fiecare zi lucrătoare după ultima mea întâlnire, voi petrece 30 de minute studiind limba spaniolă în biroul meu” este mult mai probabil, să rămână un obicei.
3. Fă lucrurile distractive, pentru a le repeta
O modalitate excelentă de a îți urmări obiectivul într-un mod distractiv este, să încerci, să te bucuri de tentații în timp ce faci activitatea respectivă.
Ia în considerare, să te bucuri de un lucru pe care ți-l dorești doar în timp ce lucrezi la deprinderea unui nou obicei. De exemplu, vizionează emisiunea preferată în timp ce ești la sală sau bucură-te de un podcast îndrăgit în timp ce gătești mese sănătoase.
4. Fii flexibil
Construirea cu succes a obiceiurilor se bazează pe repetarea frecventă a unui comportament, iar dacă rutina ta devine prea fragilă, șansele de reușită sunt mai mici. Un obicei flexibil înseamnă, că poți desfășura activitatea respectivă, chiar, și atunci când întâmpini situații diferite față de planurile tale inițiale – de exemplu, un blocaj în trafic pe drumul spre a lăsa copiii la școală, ce te împiedică în a realiza meditația ta dimineață.
5. Găsește tipul potrivit de sprijin social
Sprijinul social nu înseamnă, doar, să primești încurajări și să fii înconjurat de oameni care să te aprecieze – deși ambele pot adăuga valoare, deci, spune-le prietenilor și familiei despre obiectivele tale.
Socializarea cu persoane care au realizat, deja, ceea ce vrei tu să realizezi, poate face o mare diferență. Ca un bonus, atunci când îți urmărești obiectivele în tandem cu oamenii care îți plac, asta face lucrurile mai distractive!
Sursa: CNN
Leave a comment