Depresia este o tulburare de dispoziție, ce se manifestă printr-un sentiment persistent de tristețe și pierdere a interesului pentru activitățile pe care le plăceau înainte. Denumită și tulburare depresivă majoră sau depresie clinică, afectează modul în care te simți, gândești, te comporți, și poate duce la o varietate de probleme emoționale și fizice.
Mai mult decât o simplă criză, depresia nu este, doar, o slăbiciune și nu poți pur și simplu „să scapi” de ea. Depresia poate necesita tratament pe termen lung. Majoritatea persoanelor care suferă de depresie se simt mai bine urmând un tratament medicamentos, facând psihoterapie sau apelând la ambele.
Deși, depresia poate apărea, în timpul vieții, o singură dată, oamenii trec, de obicei, prin mai multe episoade. În timpul acestor episoade de depresie, simptomele se manifestă zilnic, în cea mai mare parte a zilei, și pot include:
– Sentimente de tristețe sau deznădejde, plâns.
– Izbucniri de furie, iritabilitate sau frustrare, chiar, si pentru lucruri mărunte.
– Pierderea interesului sau a plăcerii pentru majoritatea sau toate activitățile ce reprezintă o normalitate, cum ar fi sexul, hobby-urile sau activitatea fizică.
– Tulburări de somn, insomnie sau prea mult somn.
– Oboseală și lipsă de energie, având ca efect senzația că până și sarcinile mici necesită un efort suplimentar.
– Pofta de mâncare redusă și scăderea în greutate sau poftă crescută de mâncare și creșterea în greutate.
– Sentimente de lipsă de valoare sau vinovăție, fixarea atenției pe eșecurile din trecut sau auto-învinovățire.
– Dificultăți de gândire, de concentrare în a lua decizii și în a-și aminti lucruri.
– Gânduri frecvente sau recurente despre moarte, gânduri de suicid sau chiar tentative de sinucidere.
– Probleme fizice inexplicabile, cum ar fi dureri de spate sau dureri de cap.
Pentru majoritatea persoanelor care suferă de depresie, simptomele sunt, de obicei, suficient de severe pentru a provoca probleme vizibile în activitățile de zi cu zi, cum ar fi la, serviciu, la școală, în activitățile sociale sau relațiile cu ceilalți. Unii oameni se pot simți în general nefericiți fără să știe, cu adevărat, de ce.
Dacă te simțiți deprimat, fă o programare, cât mai curând posibil, pentru un consult la medicul de familie sau un psiholog ori medic psihiatru. Dacă ești reticent în a căuta tratament, discută cu un prieten sau cu persoana iubită, cu orice profesionist din domeniul sănătății, ori cu altcineva în care ai încredere.
Dacă o persoană dragă prezintă simptomele menționate sau este în pericol de a comite un act suicidar, asigură-te, că cineva supraveghează acea persoană și primește suportul necesar.
Sursa: Mayo Clinic
Leave a comment