Există, ceva, în legătură cu sunetul muzicii, care pare să ne alunge toate grijile.
Poate, că ritmul muzicii sau antrenamentul în sine te ridică de pe canapea. Sau, poate, este provocarea de a stăpâni mișcările mai complicate.
Indiferent de motive, un lucru este sigur: beneficiile fizice, mentale și emoționale ale dansului sunt incontestabile.
Beneficiile dansului
Indiferent de vârstă, implicarea în activități fizice care presupun dansul, te schimbă.
De la o mai bună sănătate fizică și psihică, la o îmbunătățire a stării emoționale și sociale, mișcarea corpului pe sunetul muzicii îți poate transforma viața.
Din punct de vedere fizic
Dansul este un exercițiu, astfel încât beneficiile fizice vor fi similare cu cele ale altor activități cardio.
-
Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară
Beneficiile dansului asupra aparatului cardiovascular se încadrează în liniile trasate de Departamentul Sănătății și Serviciilor Omului cu privire la activitățile fizice pentru adulți. Acesta afirmă că pentru sănătate, adulții ar trebui să facă:
– cel puțin 150 minute și până la 300 minute pe săptămână de activitate fizica cu intensitate moderată, sau,
– 75 minute, până la 150 minute pe săptămână de activitate fizică aerobă cu intensitate puternică.
-
Îmbunătățește echilibrul și rezistența
Dansatorul profesionist Jonathan Tylicki spune, că unul dintre motivele pentru care dansul este atât de grozav ca formă de activitate fizică, se datorează faptului că încorporează mișcări în toate planurile și toate direcțiile, ceea ce activează și tonifiază toți mușchii. Acest tip de mișcare nu, doar, crește rezistența, ci îmbunătățește și echilibrul.
-
Este blând cu corpul tău
Multe forme de dans, cum ar fi dansurile de societate, sunt potrivite pentru persoanele cu mobilitate limitată sau probleme cronice de sănătate.
Din punct de vedere mental
-
Crește performanța cognitivă
Dacă aveți nevoie de un motiv pentru a vă mișca, luați în considerare următorul
lucru: o mulitudine de cercetări arată, că dansul poate menține și, chiar, poate stimula capacitatea de a gândi odată cu înaintarea în vârstă.
Conform unor studii, oamenii de știință au descoperit că zonele creierului care controlează memoria și abilitățile precum planificarea și organizarea, se îmbunătățesc odată cu practicarea dansului.
5. Este o provocare pentru creier
Capacitatea creierului de care aveți nevoie pentru a accesa dansul, în mod specific, necesită un grad ridicat de concentrare, atât asupra schimbării constante a mișcării, cât și asupra reamintirii mișcărilor și a tiparelor.
Aceasta este o formă excelentă de exercițiu mental, indiferent de vârstă.
Din punct de vedere emoțional
-
Oferă o senzație de apartenență
Unul dintre avantajele dansului este că oricine poate participa. Dacă aveți un minim de coordonare, chiar, dacă doar pe partea superioară a corpului, puteți dansa.
-
Poate fi o activitate socială
Deși este posibil, să preferi să faci mișcare atunci când nimeni nu se uită la tine, există ceva incredibil în a dansa cu alte persoane, fiind benefic pentru sănătatea ta emoțională.
-
Ajută la îmbunătățirea stării de spirit
"Mișcarea și dansul sunt extrem de expresive, ceea ce vă poate permite să vă eliberați", a spus dansatorul profesionist Tylicki. Este această „eliberare” care ajută la îmbunătățirea încrederii, a sănătății mentale și emoționale prin reducerea stresului, scăderea simptomelor anxietății și depresiei și stimularea stimei de sine.
Sursa: Health Line
Leave a comment