Sănătatea emoțională, cunoscută și sub numele de bunăstare emoțională, este capacitatea unei persoane de a-și gestiona emoțiile în contextul experiențelor variate pe care le întâlnește pe parcursul vieții.
S-ar putea să nu realizezi în câte aspecte diferite ale vieții este implicată bunăstarea emoțională sau lipsa acesteia. Mai jos sunt câteva exemple de situații în care capacitatea ta de a gestiona, înțelege și gestiona emoțiile îți afectează viața.
Relațiile
Starea de bunăstare emoțională influențează relațiile, fie că sunt personale sau profesionale. Pentru a te conecta și a relaționa mai bine cu ceilalți, cu cât ești mai sănătoasă, din punct de vedere emoțional, cu atât poți oferi mai mult sprijin și atenție celor pe care îi iubești și îi respecți.
Munca si școala
Să știi cum te simți, să faci față emoțiilor tale și să fii capabil să gestionezi provocările cu o mentalitate pozitivă, toate acestea duc la rezultate mai bune în viața ta școlară și profesională.
Sănătatea mentală
Acest lucru poate părea evident, dar sănătatea ta emoțională este o parte importantă a sănătății și a bunăstării tale mintale generale. Pe măsură ce înveți despre cum să faci față propriilor sentimente, vei reuși să le gestionezi mai bine, în diferite contexte.
Cum să-ți optimizezi sănătatea emoțională
Odată ce ai înțeles cât de importantă este bunăstarea emoțională pentru o viață sănătoasă, probabil te întrebi dacă poți face ceva anume pentru ca propria sănătate emoțională să fie la cote maxime.
Practică mindfulness
Mindfulness înseamnă a fi prezent în moment. Poți practica mindfulness făcând orice, de la momentele când alergi până la momentele când mănânci.
Conectează-te și comunică cu ceilalți
Ia în considerare să vorbești despre sentimentele tale cu ceilalți, în mod intenționat, lucru care te poate ajuta să le și înțelegi mai bine. Întreabă-i pe ceilalți despre sentimentele lor, astfel încât să ai ocazia să experimentezi perspective diferite.
Gestionează stresul
Gestionarea stresului este esențială pentru a rămâne sănătoși din punct de vedere emoțional și fizic. Când începi o practică de gestionare a stresului, încearcă diferite activități pentru a vedea care ți se potrivește cel mai bine și te face să te simți mai fericit.
Ai grijă de starea ta fizică
Practicarea activităților prin care eliberezi endorfine, una dintre substanțele chimice ale stării de bine, este o modalitate ușoară de a crește bunăstarea emoțională. Endorfinele pot fi crescute prin multe activități, de la dans la râs.
Fă-ți un scop din a avea o viață echilibrată
Echilibrul dintre viața profesională și viața personală este ceva despre care vorbim mult, ca societate. Alocarea timpului necesar pentru activități recreative și crearea de limite ferme în jurul orelor de lucru sunt două moduri simple de a ajuta la îmbunătățirea acestui echilibru.
Investește în somn
Îmbunătățește igiena somnului prin practici precum: o oră de culcare stabilită, limitarea cofeinei pe parcursul zilei și consumul de alimente moderat, înainte de culcare.
Sursa: Very Well Mind
Leave a comment