Ne place cafeaua, desigur – dar ce se întâmplă în organism atunci când o consumăm?
Riscul apariției cancerului sau a altor boli poate scădea
De la descoperirea plantei de cafea, despre care se spune, că își are originea în Etiopia, atunci când un păstor a observat creșterea nivelului de energie al caprelor sale după ce au consumat accidental fructele necunoscute, știința a făcut progrese mari în lumea cafelei. Consumând cafea neagră în fiecare zi, șansele de a dezvolta anumite boli se reduc.
Consumul moderat de cafea (3-5 cesti pe zi) poate influenta scăderea mortalității, reducerea riscului de apariție a diabetului de tip 2 și scăderea riscului apariției bolii Parkinson, a demenței, a cirozei și anumitor tipuri de cancer, inclusiv la nivelul ficatului și a endometrului. Experții menționează, însă, că beneficiile cafelei sunt mai evidente prin consumul de cafea neagră simplă: pentru ca antioxidanții să funcționeze, trebuie să renunțați la lapte și zahăr.
Starea generală s-ar putea îmbunătăți
Pe lângă prevenirea bolilor, conținutul de cofeină al cafelei este direct corelat cu creierul. Aceste efecte sunt observate mai ales la un nivel scăzut de consum (aproximativ 75 mg). Cofeina a fost asociată cu acțiuni pozitive asupra creierului, îmbunătățirea atenției, a vitezei de reacție a creierului, concentrării și a stării de spirit.
Poate avea efecte pozitive asupra memoriei
Deși, efectul pozitiv al cofeinei asupra vigilenței, atenției, concentrării și stării de spirit nu este o surpriză, calitatea sa de a îmbunătăți capacitatea de memorare se bazează pe studii destul de recente. Este important de menționat, că mai multă cofeină nu este neapărat mai eficientă și nici nu va avea întotdeauna un impact pozitiv asupra productivității.
Poate ajuta la îmbunătățirea performanței atleților
Sportivi iubitori de cafea: aveți noroc. Sportivii beneficiază atât de avantajele mentale cât și de cele fizice derivate din cafea. Cofeina poate crește performanța atât în timpul antrenamentelor prelungite, cât și pe termen scurt. De asemenea, cofeina activează receptorii din creier care „opresc” partea ce recunoaște adenozina, substanța chimică care provoacă o senzație de oboseală. De aceea, există o diminuare a senzației de oboseală sau de durere.
Poate afecta negativ rutina zilnică – dacă este consumată în exces
În primul rând, consumată în exces, cafeaua poate avea efecte negative pentru unele persoane, cum ar fi anxietate, panică, somn neliniștit, insomnie și dependență de cofeină. Ca și în cazul exagerarii, fatalitatea este, de asemenea, o posibilitate. Studiile arată, că o doză letală de cofeină consumată într-o zi este de 100 de cesti – acest lucru poate varia de la o persoană la alta datorită faptului că metabolizarea este un proces diferit pentru fiecare.
Poate crește nivelul de colesterol (în funcție de cum este preparată)
În al doilea rând, dacă nivelul colesterolului este ceva care vă preocupă, ar trebui să verificați modul în care se produce cafeaua pe care o consumați, pentru a afla dacă filtrul respectiv are capacitatea de a separa cafeaua de uleiurile continute ce cresc colesterolul.
Poate determina creșterea presiunii arteriale, dar nu există efecte negative pe termen lung
În cele din urmă, cafeaua poate provoca o creștere a tensiunii arteriale. De cele mai multe ori, această creștere este scurtă, temporară și nu va avea efecte negative pe termen lung.
Sursa: The Healthy
Leave a comment