Când oamenii se gândesc la cafea, de obicei se gândesc la capacitatea ei de a oferi un impuls energetic. Cu toate acestea, potrivit unor cercetări, consumul de cafea poate avea și alte beneficii importante pentru sănătate.
La nivel mondial, experții estimează că oamenii consumă în jur de 2,25 miliarde de căni de cafea pe zi.
Cercetătorii au analizat beneficiile consumului de cafea in raport cu afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare, bolile inflamatorii intestinale și bolile hepatice. Există dovezi care să susțină unele dintre aceste afirmații, însă nu pe toate.
Beneficiile, potențiale, pentru sănătate asociate consumului de cafea includ: protecția împotriva diabetului de tip 2, a bolii Parkinson, a bolilor hepatice și a cancerului hepatic, susținerea sănătății inimii.
- Cafeaua și diabetul
Cafeaua poate preveni apariția diabetului de tip 2. Cercetători, care au adunat date despre peste 48.000 de persoane, au descoperit că riscul de apariție a diabetului de tip 2 este de 11% mai mic pentru cei care au crescut consumul de cafea, cel puțin cu o ceașcă pe zi, în decurs de 4 ani, în comparație cu cei care nu și-au crescut aportul.
- Cafeaua și boala Parkinson
Diverse studii au arătat că substanța numită cofeină, care este prezentă în cafea și multe alte băuturi, poate ajuta la protejarea împotriva bolii Parkinson.
Rezultatele unei analize din 2017 au concluzionat, că există o legătură între consumul de cafea și un risc mai scăzut de apariție a bolii Parkinson, chiar, și în rândul persoanelor care fumează. Această echipă a constatat, de asemenea, că persoanele care beau cafea ar putea fi mai puțin susceptibile să experimenteze depresie și afecțiuni cognitive, cum ar fi Alzheimer.
- Cafeaua și cancerul la ficat
Cercetătorii italieni au descoperit că, consumul de cafea reduce riscul de apariție a cancerului la ficat cu, în jur de, 40%. Unele dintre rezultate sugerează că pentru persoanele care beau trei căni pe zi riscul ar putea fi cu 50% mai mic.
- Cafeaua și alte boli ale ficatului
O analiză din 2017 a concluzionat, că consumul oricărui tip de cafea pare să reducă riscul de apariție a cancerului la ficat, a bolilor hepatice – care nu au legătură cu consumul excesiv de alcool, și a cirozei.
Persoanele care consumă cafea pot avea, de asemenea, un risc mai scăzut de apariție a pietrelor la rinichi.
- Cafeaua și sănătatea inimii
Un studiu din 2012 a concluzionat că, consumul de cafea cu măsură sau consumul a două cești medii, pot proteja împotriva insuficienței cardiace.
O analiză din 2017 a constatat că, consumul de cofeină poate avea cel puțin un beneficiu pentru sănătatea cardiovasculară, inclusiv pentru nivelul tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, unele studii au descoperit niveluri mai ridicate de lipide (grăsimi) și colesterol în sânge la persoanele care au consumat mai multă cafea.
- Valoare nutrițională
Cafeaua neagră simplă (fără lapte sau frișcă) nu conține multe calorii. De fapt, o ceașcă tipică de cafea neagră conține doar aproximativ 2 calorii. Cu toate acestea, adăugarea de frișcă sau zahăr va crește numărul caloriilor.
O persoană care dorește să se bucure de beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea ar trebui să evite depășirea aportului zilnic recomandat și să încerce să monitorizeze ingredientele pe care le adaugă, cum ar fi zahărul, frișca sau aromele, deoarece acestea pot să nu fie sănătoase.
Sursa: Medical News Today
Leave a comment