Ceea ce mâncăm nu ne afectează, doar, sănătatea fizică, ci și sănătatea mintală și bunăstarea.
A mânca sănătos, ceea ce înseamnă a avea o dietă echilibrată, plină de legume și nutrienți, îți poate îmbunătăți starea de spirit.
Relația dintre dieta proprie și sănătatea mintală este complexă. Cercetările în domeniu arată o legătură strânsă între ceea ce mâncăm și cum ne simțim. Alimentele pe care le consumi te pot ajuta să te simți mai bine. Nu trebuie, să faci schimbări drastice în dieta ta, dar încearcă următoarele lucruri:
Mănâncă regulat. Acest lucru asigură un nivel optim de zahăr în sânge, ceea ce îți asigură energia de care ai nevoie și o perspectivă pozitivă asupra lucrurilor.
Hidratează-te. Chiar, și o deshidratare ușoară îți poate afecta starea de spirit, nivelul de energie și capacitatea de concentrare.
Asigură-ți echilibrul de grăsimi. Creierul are nevoie de grăsimi sănătoase pentru a putea să funcționeze bine.
Include mai multe cereale integrale, fructe și legume în dietă. Acestea conțin vitaminele și mineralele, de care creierul și corpul au nevoie pentru a se menține în formă. Consumă, ceva, proteine la fiecare masă. Creierul are nevoie de acestea pentru a-și regla starea de spirit.
Ai grijă de sănătatea intestinală. Intestinele pot reflecta cum te simți, dacă ești stresat, digestia poate accelera sau încetini.
Fii conștientă de modul în care cofeina îți poate afecta starea de spirit. Consumul excesiv poate cauza probleme de somn, iar unele persoane pot deveni iritabile sau anxioase.
Profită la maximum de orele de masă, alocând cel puțin o zi pe săptămână pentru a mânca alături de familie și prieteni. Alege alimente ușor de preparat, pentru ca gătitul să fie o activitate plăcută. Există multe beneficii psihologice, sociale și biologice ale meselor servite alături de alte persoane, oferindu-ne un sentiment de apartenență și siguranță, o șansă de a reflecta asupra zilei și de a ne simți conectați cu ceilalți.
Sursa: MentalHealth.org
Leave a comment