Antiperspirantele și deodorantele funcționează în moduri diferite, pentru a reduce mirosul corporal. Antiperspirantele acționează prin reducerea transpirației. Deodorantele acționează prin creșterea acidității pielii.
Food and Drug Administration (FDA) consideră, că deodorantele sunt produse cosmetice destinate curățării sau înfrumusețării. De asemenea, consideră că antitranspirantele sunt un medicament: un produs destinat tratării sau prevenirii bolilor sau care afectează structura sau funcțiile corpului.
Deodorante – Deodorantele sunt formulate pentru a elimina mirosul axilei, dar nu și transpirația. De obicei, acestea sunt pe bază de alcool. Atunci când sunt aplicate, deodorantele transformă pielea în acid, ceea ce o face mai puțin atractivă pentru bacterii. Deodorantele conțin, deopotriva, parfum pentru a masca mirosul.
Antiperspirante – Ingredientele active din antiperspirante includ, de obicei, compuși pe bază de aluminiu care blochează temporar porii sudoripari. Blocarea porilor sudoripari reduce cantitatea de transpirație care ajunge pe pielea ta.
Există două motive principale pentru a utiliza deodorante și antiperspirante:
Transpirația
Transpirația este un mecanism de răcire, care ne ajută să reglăm temperatura corpului. Axilele au o densitate mai mare de glande sudoripare decât alte zone ale corpului. Unele persoane doresc să minimizeze cantitatea de transpirație axilară, deoarece, uneori, poate fi vizibilă prin îmbrăcăminte. Transpirația poate contribui și la mirosul corpului.
Miros
Sudoarea în sine nu are un miros puternic. Bacteriile de pe piele, care descompun transpirația, produc acest miros neplăcut. Căldura umedă a axilelor este un mediu propice pentru bacterii.
Compușii pe bază de aluminiu din antiperspirante, ingredientele lor active, împiedică transpirația să ajungă la suprafața pielii prin blocarea glandelor sudoripare.
Există îngrijorarea că, dacă pielea absoarbe compușii din aluminiu, aceștia pot afecta receptorii de estrogen ai celulelor mamare. Cu toate acestea, potrivit Societății Americane a Cancerului, nu există o legătură clară între cancer și aluminiul din antiperspirante.
Poți oricând să folosești produse naturale.
Ce conține un produs natural? Pe lângă evitarea ingredientelor sintetice și artificiale aceste deodorante au de obicei următoarele trei componente:
– ingrediente cu proprietăți dezinfectante sau antibacteriene, cum ar fi uleiul de cocos.
– uleiuri esențiale precum lavandă, lemn de santal sau bergamotă pentru a oferi un miros plăcut.
– ingrediente absorbante în mod natural, cum ar fi bicarbonat de sodiu sau amidon de porumb pentru a combate transpirația.
Deodorantele naturale nu vor bloca glandele sudoripare, precum antiperspirantele tradiționale, dar nu conțin ingredientul adesea îngrijorător, aluminiu.
Poți încerca să îți creezi propriul deodorant, dacă opțiunile din comerț nu te atrag. Încearcă această rețetă ușoară:
Instrucțiuni:
1. Se amestecă bicarbonatul de sodiu și amidonul de porumb.
2. Se adaugă ulei de cocos, se amestecă până se omogenizează. Completează cu uleiuri esențiale, dacă dorești.
3. Pune amestecul într-un borcan de sticlă gol. Pentru utilizare încălzește doar o cantitate mică între degete până se transformă în lichid. Aplică pe axile.
Sursa: Healthline.com
Leave a comment