Adesea, despre sănătate și fitness se vorbește în același context, însă există o diferență între acestea. Persoanele care fac sport în mod regulat, fie, că participă la competiții sportive, la cursuri de fitness sau se antrenează constant, sunt adesea considerate a fi în formă și sănătoase.
Cu toate acestea, o persoană care se antrenează zilnic, dar este un fumător înrăit, nu doarme suficient sau are probleme în gestionarea stresului, i-ar putea fi afectată calitatea vieții, precum și starea de sănătate.
Sănătate
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește sănătatea ca fiind o stare de: „bunăstare fizică, mentală și socială completă, nu doar absența bolii sau a infirmității”. Starea generală de sănătate poate fi afectată de starea fizică, dar și de bunăstarea mintală.
Exercițiile fizice pot stimula hormoni precum endorfinele, pot crește încrederea în sine și pot întări sănătatea mintală. Fiind activi din punct de vedere fizic cu toții putem beneficia de aceste lucruri, inclusiv persoanele cu diverse dizabilități.
Bunăstarea este susținută și de alte aspecte ale vieții, inclusiv:
– Mentine un echilibru între viața profesională și viața personală
– Odinhește-te îndeajuns
– O rețea puternică de prieteni și membrii ai familiei cu care să petreci timp
– Să iubești și să fii iubit
– Bucură-te de hobby-uri și distracții
– Timp să te relaxezi, timp pentru tine
– Deține un animal de companie
– Petrece timp în aer liber
Fitness
Multe definiții ale fitness-ului menționează și sănătatea, deoarece a fi în formă înseamnă, de obicei, a avea un stil de viață sănătos. Cu toate acestea, fitness-ul se referă, în mod particular, la îndeplinirea nevoilor fizice ale fiecărui individ în parte, în funcție de mediul în care trăiește. De exemplu, un atlet de elită are un nivel ridicat de fitness, în timp ce o persoană care a născut recent are așteptări mai mici de la corpul și nivelul său de fitness.
Fitness-ul este cel mai bine promovat printr-o serie de tipuri de exerciții diferite și antrenamente, ce susțin și întăresc: rezistența cardiovasculară, forța musculară, rezistența musculară, puterea musculară, agilitatea, flexibilitatea, echilibrul, coordonarea, compoziția corporală optimă, viteza.
Concluzie
Este util, să fii conștient care este diferența dintre sănătate și fitness și, totodată, să în- țelegi diferitele componente ale fitnessul-ui și importanța promovării bunăstării și a sănătății mintale ca fiind esențiale pentru o stare generală bună.
Sursa: https://www.cmsfitnesscourses.co.uk/blog/the-difference-between-health-and-fitness/
Leave a comment