Muzica are efecte benefice, atât la nivel individual, cât, și colectiv. Mai jos sunt prezentate câteva lucruri despre puterea muzicii de a ne îmbunătăți sănătatea fizică, mentală și emoțională.
Muzica ne conectează
Cercetătorii consideră, că una dintre cele mai importante funcții ale muzicii este crearea unui sentiment de coeziune sau conexiune socială.
Oamenii de știință evolutivi spun, că ființele umane au dezvoltat o dependență de muzică, ca instrument de comunicare. Muzica rămâne un mod puternic de a uni oamenii, dar cum ne avantajează ca indivizi?
Efectele muzicii asupra minții
Poate ajuta la o mai bună învățare
Medicii recomandă, să ascultați muzică pentru a vă stimula creierul. Cercetătorii au concluzionat că doar promisiunea de a asculta muzică, vă poate face, să doriți să învățați mai mult.
Poate îmbunătăți memoria
Muzica are un efect pozitiv asupra capacității de memorare. În timp ce muzica nu inversează pierderea de memorie cu care se confruntă persoanele cu boala Alzheimer și alte forme de demență, s-a constatat, că muzica încetinește declinul cognitiv, ajutând persoanele cu demență ușoară sau moderată să își amintească episoade din viața lor.
Poate ajuta la tratarea bolilor mintale
Muzica schimbă literalmente creierul. Cercetătorii neurologi au descoperit, că ascultarea muzicii declanșează eliberarea mai multor hormoni, care joacă un rol în funcția creierului și în sănătatea mintală:
– dopamina – un produs chimic asociat cu centrele de plăcere și „recompensare”
– hormoni de stres precum cortizolul
– serotonină și alți hormoni legați de imunitate
– oxitocină, un produs chimic care favorizează capacitatea de relaționare cu ceilalți
Efectele muzicii asupra stării de spirit
Poate ajuta la scăderea anxietății
Există o multitudine de dovezi conform cărora, ascultarea muzicii poate ajuta la calmare, în situații în care poate apărea anxietatea. Diferite cercetări au concluzionat, că ascultarea muzicii înainte de un eveniment stresant nu reduce anxietatea, însă, ascultarea muzicii relaxante după un eveniment stresant poate ajuta sistemul nervos să se recupereze mai repede.
Ameliorează simptomele depresiei
O cercetare din 2017 a concluzionat că ascultarea muzicii, în special, a muzicii clasice combinată cu jazz-ul a avut un efect pozitiv asupra simptomelor depresiei, mai ales, atunci când au existat mai multe sesiuni de ascultare efectuate de catre terapeuți de muzică autorizați.
Efectele muzicii asupra corpului
Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Muzica te poate determina să vrei să te miști – iar efectele benefice ale dansului sunt bine documentate.
Poate reduce senzația de oboseală
Oricine a dat volumul mai tare în mașină, când a auzit piesa preferata la radio, știe că muzica poate fi energizantă. Studiile confirmă cu dovezi clare această experiență trăită.
Crește performanța în activitatea fizică
Pasionații de exerciții știu de multă vreme, că muzica ajută la îmbunătățirea performanței fizice.
Poate ajuta la gestionarea durerii
Terapeuții, special instruiți în acest sens, folosesc muzica pentru a ajuta la ameliorarea durerii, atât în sesiuni private, cât, și în spitale.
Sursa: Health Line
Leave a comment