Elementele de bază ale prevenirii bolilor nu sunt, de fapt, complicate. Există unele lucruri, pe care oricine le poate face pentru a trăi sănătos, a preveni bolile, a crește longevitatea și a îmbunătăți bunăstarea generală fizică, mentală și emoțională. Este posibil să le faci, deja, pe unele, sau chiar pe toate.
1. Controale medicale periodice
Controalele medicale periodice pentru femei și cele pentru bărbați sunt teste folosite
pentru a descoperi eventuala afecțiune, într-un stadiu incipient, înainte de apariția simptomelor. Detectarea precoce a acestora poate face o diferență semnificativă în tratament și chiar în speranța de viață. Medicul tău, probabil, te fa sfătui cu privire la analizele pe care ar trebui să le faci și când.
2. Evitarea fumatului
Fumatul scurtează atât durata, cât și calitatea vieții unei persoane. Este responsabil
pentru multe afecțiuni și este principala cauză de deces, care, însă, poate fi prevenită. Dacă fumezi, renunțarea at trebui să fie prioritatea ta numărul unu.
3. Activitatea fizică
Activitatea fizică regulată este cheia pentru menținerea sănătății, prin reducerea
riscului de apariție a bolilor cronice, inclusiv boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și unele tipuri de cancer. Introdu diverse antrenamente în programul zilnic/săptămânal – atât de rezistență, cât și cardio, pentru o viață mai lungă și mai activă.
Adulții ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate
Moderată, 75 de minute de activitate fizică de intensitate mare, sau o combinație între cele două, în fiecare săptămână.
4. O alimentație sănătoasă
Construirea unor obiceiuri alimentare sănătoase îți poate proteja sănătatea, poate
preveni afecțiunile și poate reduce severitatea celor pe care le ai deja. Dovezile conform cărora se reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare prin obiceiuri alimentare sănătoase sunt puternice. De asemenea, se poate reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2, a unelor tipuri de cancer sau supraponderabilitatea și obezitatea.
O dietă sănătoasă are următoarele caracteristici:
– Aport mai mare de legume și fructe, cereale integrale, lactate fără grăsimi sau cu
conținut scăzut de grăsimi, fructe de mare, leguminoase și nuci.
– Aport mai mic de carne, inclusiv carne procesată, alimente îndulcite cu zahăr, în
special băuturi și cereale rafinate.
5. Medicamentație de prevenție
În timp ce o dietă sănătoasă și activitatea fizică sunt principalele modalități de
prevenire și gestionare a bolilor de inimă, medicul îți poate recomanda și medicamente preventive, cum ar fi vitamine sau suplimente nutritive. Discută cu el despre ce ar putea fi cel mai bine pentru a reduce riscurile pentru sănătate.
Sursa: Very Well Health
Leave a comment