Există multe modalități de a te dezvolta și de a evolua, însă stabilirea unor obiective specifice pentru dezvoltarea personală poate crește probabilitatea de succes. Atunci, când întâmpini obstacole, așa cum se întâmplă pe parcursul vieții, a avea un obiectiv concret te ajută să te resetezi și să încerci în continuare să îl atingi.
De asemenea, acest lucru îți va oferi motivația și determinarea necesare pentru a rămâne focusat și a-ți urma planurile.
Există cinci principii ale setării efective a unor obiective:
Claritate: obiectivele ar trebui să fie clare și bine definite.
Provocare: obiectivele ar trebui să fie realiste, dar să te scoată din zona de confort.
Responsabilitate: ar trebui să te dedici 100% atingerii acelui obiectiv.
Evaluare: este necesară o evaluare periodică a obiectivelor și a evoluției personale.
Complexitate: acordă-ți timpul și energia necesare pentru obiectivele setate.
Cercetările arată că este necesar să luăm în considerare trei factori cheie pentru a ne atinge obiectivele:
Motivația pentru schimbare
Dorința de a monitoriza comportamentul
Determinarea de a realiza acel lucru
Acești trei factori se regăsesc în obiectivele SMART, un acronim care înseamnă:
Specific
Când scopul este specific, te pregătești pentru succes. Răspunde la întrebările cine, ce, unde, când, care și de ce, atunci când îți setezi obiectivele.
Măsurabil
A avea un obiectiv pe care îl poți măsura te va ajuta să rămâi pe drumul cel bun și să atingi orice termen pe care ți l-ai stabilit.
Abordabil
Deși, nu vrei ca lucrurile să fie ușoare, încearcă să eviți stabilirea unor obiective care nu sunt realizabile.
Realist sau relevant
Acest lucru merge mână în mână cu realizabil. Este posibil să existe un obiectiv pe care l-ai stabilit în trecut și pe care nu l-ai atins, deoarece nu era realist la momentul respectiv. Dar acum, în circumstanțe diferite, acest scop poate fi realizat în prezent.
Tangibil
Pentru ca un obiectiv să fie realist, acesta trebuie, de asemenea, să se îndeplinească într-un interval de timp și trebuie să fie real sau tangibil.
Poți stabili obiective pe orice plan al vieții. Unele dintre categoriile cele mai comune includ sănătatea, cariera, partea financiară și educația. Aceste arii largi ale vieții stabilesc scena pentru obiectivele mai mici la care veți lucra zilnic, lunar, anual.
În timp ce mare parte din obiectivele tale pot intra în aceste categorii este important să observăm, că obiectivele care ne ajută să ne dezvoltăm pot fi, deopotriva, lucruri precum învățarea unor activități noi (pictură, un sport nou, o aptitudine nouă) implicarea activă în societate și „a oferi inapoi” comunității. Nu este nevoie să te limitezi la cele mai evidente părți ale vieții tale, încearcă să privești imaginea de ansamblu.
Sursa: Very Well Mind
Leave a comment